Brandstoftoeslagcomponent logistieke dienstenLees meer

MSG

Nieuws

Agnes Jongerius op bezoek bij MSG
Bezoek Jongerius

MSG vormde deze week het toneel voor een werkbezoek van Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA). Jongerius werd vergezeld door Yara Hümmels, fractievoorzitter van PvdA Enschede.

Het duo kreeg een kijkje in de keuken van MSG en ging met de MSG-directie in gesprek over drie inhoudelijk thema’s:
– De plannen voor een Europees minimumloon
– Cao’s voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt
– De nieuwe aanbesteding van de gemeente Enschede waardoor MSG niet langer de postverwerking en koeriersdiensten voor de gemeente mag verzorgen

“Een boeiend en open gesprek, waarvoor Jongerius en Hümmels alle tijd namen”, omschrijft MSG-directeur Arjan Kleizen het werkbezoek. “Ze raakten al snel aan de praat met twee van onze passievolle postbodes, die het MSG-verhaal goed wisten te vertellen. Daar waren ze van onder de indruk.” Jongerius en Hummels kwamen meer doen dan alleen een kijkje in de keuken nemen. De PvdA’ers zijn betrokken bij een aantal discussies rond sociaal-maatschappelijk vraagstukken en wilden de MSG-visie op die thema’s horen.

Europees minimumloon
Jongerius is voorstander van een plan waarin Europese lidstaten bij het bepalen van het laagste loon voortaan rekening houden met de koopkracht van werknemers. Ze wil dat Europese lidstaten jaarlijks rapporteren of hun minimumlonen nog steeds toereikend zijn. Is dat niet het geval, dan moeten ze het minimum in overleg met sociale partners aanpassen. Het moet ervoor zorgen dat wettelijke minimumlonen hoog genoeg zijn om zekerheid van bestaan voor een heel gezin te garanderen. Het zou betekenen dat de minimumlonen in de meeste Europese landen moeten stijgen, ook in Nederland. Het minimumloon in Nederland zou volgens de berekening van Jongerius moeten stijgen naar 14 euro per uur.

Aandachtspunten meegegeven
“Ook wij vinden natuurlijk dat je in Nederland een eerlijk loon moet ontvangen en fatsoenlijk moet kunnen rondkomen”, vertelt Arjan Kleizen. “Helaas kan dat nog niet altijd. Maar er zijn ook aandachtspunten die we Jongerius hebben meegegeven voor deze discussie. Zo raken werknemers soms ook hun toeslagen kwijt, of komen MKB-bedrijven in de problemen als ze hun werknemers opeens 40% meer moeten betalen. Verder hebben we natuurlijk ook de aandacht gevestigd op werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, een doelgroep waar MSG zelf veel mee werkt. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de Loonkostensubsidie (LKS) die bedrijven als wij van de gemeente ontvangen? Ook daar moet oog voor zijn in deze discussie en dat hebben we volgens mij goed kunnen overbrengen.”

Verbaasd
Over het besluit van de gemeente Enschede om MSG niet langer de gemeentelijke postverwerking en koeriersdiensten te laten verzorgen, zei Jongerius verbaasd te zijn. Raadslid Yara Hümmels maakt zich al langer hard voor MSG in deze kwestie. MSG voelt zich gesteund hierin en blijft het contact met de PvdA’ers hierover onderhouden.

Meer nieuws