Skip to main content

Handtekening Onder Samenwerking Stadhubs In 40 Steden

  • Nieuws
  • 1 december 2022

Netwerk Groene Stadhubs (NGS), dat is de naam van de coöperatie die vanaf 2 november 2022 verschillende vervoerders in Nederland met elkaar verbindt. Die hubs zijn essentieel: ze minimaliseren het aantal transportbewegingen in de stad en regio door zendingen te bundelen. Eén zero-emissie voertuig bezorgt dan alle leveringen, in plaats van meerdere (vervuilende) voertuigen die door de stad rijden en omgekeerd neemt hetzelfde voertuig weer zendingen voor in de wijk mee. Die initiatieven schoten als paddenstoelen uit de grond, dus de samenwerking tussen al deze partijen met één gezamenlijk systeem is een grote stap in de richting van een compleet zero-emissie Nederland.

Enschede, 28 november 2022 – Utrecht, Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Enschede, Arnhem, Tilburg, Deventer en Breda. Een greep uit de steden die de bezorgingen in hun binnensteden (en de wijken daaromheen) vanaf nu anders aanpakken. De logistieke partijen, allemaal gedegen bedrijven met jarenlange ervaring, binnen die steden bundelen namelijk hun krachten en gaan niet meer los van elkaar bezorgen. Onderling is nu afgesproken wie waar bezorgt. Alle zendingen worden verzameld in de stadhubs aan de rand van het gebied en de vervoerder rijdt alles tegelijk uit. De uitgaande zendingen worden dan ook gelijk meegenomen. En dat alles door fietskoeriers of met voertuigen die 100% zero-emissie zijn.

CB, Packaly en StoreShippers doen al mee
De handtekening onder deze samenwerking is nog nat, maar dat deze manier van bezorgen aanslaat is duidelijk: Packaly (onder andere voor Blokker) en StoreShippers hebben zich al aangesloten met hun Ship-From-Store zendingen. Maar ook CB (stads- en last mile distributie) werkt al samen met NGS in diverse steden. Ook lopen er meerdere pilots om zero-emissie te bezorgen voor verschillende andere landelijke partijen.

Landelijk netwerk, lokale logistiek
“Het voordeel voor deze klanten is natuurlijk het duurzame aspect”, vertelt één van de initiatiefnemers van NGS Johan van Rietschoten van Groene Rijders. “Ze optimaliseren hiermee hun eigen logistieke lijntjes, waardoor er geen onnodig verkeer meer is. Zo dragen ze hun steentje bij aan de vergroening, rust en luchtkwaliteit in de steden waar zij ondernemen. De grote partijen zien zeker al in dat dit type bezorging de logistiek van de toekomst is.”

Eén aanspreekpunt
Bijkomend voordeel voor de klanten is dat alle stadhubs werken met één systeem. Ze gaan dus een samenwerking aan met het logistieke bedrijf in hun stad, maar krijgen daarmee toegang tot een landelijk, duurzaam netwerk in alle steden. Waarbij ze indirect samenwerken met alle lokale partijen. En omdat die plaatselijke vervoerders allemaal in hetzelfde systeem werken, zijn ook services zoals track & trace en klantenservice centraal geregeld.

De noodzaak van samenwerken
Arjan Kleizen is naast zijn rol bij de oprichting van NGS ook eigenaar van een logistiek bedrijf: MSG, actief in Noord-, Oost-, en Zuid-Nederland. “Ik weet als geen ander hoe graag vervoerders zelf alles willen uitrijden. Sterker nog: dat was jarenlang ook onze focus. Zelf een zo groot mogelijk netwerk uitbouwen. Toch hebben we dat roer omgegooid, het schiet niet op als iedereen met zijn eigen busje de stad in wil rijden. Dat is simpelweg niet toekomstbestendig. Om die reden zoeken we nu de samenwerking op. Iedereen heeft zijn eigen (groeiende) bezorggebied, we wisselen uit, bundelen de zendingen en doen het gewoon veel groener.”

Oprichters van de NGS: Groene Rijders Arnhem B..V., Fietskoerier Deventer B.V., Velocity Vof, Tour de Ville Fietskoeriers B.V. MSG Holding B.V., City Hub Holding B.V.


Heb je vragen, opmerkingen of wil je sparren over een oplossing die bij jou past naar aanleiding van bovenstaande bericht? Neem contact met ons op.

Offerte aanvragen voor goedkope postbezorging

  • Slimmer, socialer en duurzamer postbezorgen

  • Voordelige tarieven voor (lokale) post

  • Handige haal en breng service