Skip to main content

De belangrijkste ‘spelregels’ van pakketten versturen

  • Blogs
  • 1 februari 2022

Als je regelmatig pakketten verzendt, is het belangrijk dat je de ‘spelregels’ kent. Bij de verzending komt namelijk wel wat meer kijken dan het verschil tussen een groot of klein pakket. En wist je dat de verschillende vervoerders verschillende regels hebben? We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Regels voor de nieuwe volumetoeslag

Jep, dat is een toeslag die bij sommige vervoerders geldt. Voor pakketten > 50 dm3 betaal je dan meer. Het volume van je pakket bereken je door de lengte x breedte x hoogte in decimeters te doen. De toeslagen verschillen van 50 cent tot 3 euro. De reden van deze toeslag? Zeker niet om jou als verzender te pesten. Het werkt als stimulans om producten compacter te verpakken. Zo hebben vervoerders minder ruimte nodig in hun bussen en vervoeren ze dus minder… gebakken lucht!

Verpak je pakket stevig

Lijkt vanzelfsprekend? Toch zien we dit nog vaak misgaan, met onnodige schade aan pakketten tot gevolg. Kies altijd voor een stevige verpakking, zoals karton. Over het algemeen moet je pakket tegen een val van ongeveer 1,5 meter moeten kunnen. Vul je pakket ook met opvulmateriaal zoals bubbelplastic of piepschuim. Verstuur je veel internationaal? Gebruik dan geen kranten als opvulmateriaal, in verband met censuurregels die gelden in sommige landen. Je moet het maar weten!

Verboden middelen

Niet elke pakketvervoeder accepteert alle soorten pakketten. Denk bijvoorbeeld aan die leuke fles wijn die je als relatiegeschenk wilt versturen. Dat lijkt onschuldig, maar is zeker niet overal toegestaan. Omdat niet alle vervoerders het aandurven om zulke pakketjes te bezorgen. Een gebroken rode fles zorgt voor nogal wat rotzooi…

Weten waar je pakket is

Vind je het handig om te weten waar je pakket is? Gelukkig bestaat er zoiets als track & trace. Toch verschillen de regels per vervoeder ook op dat gebied. Zo krijg je track & trace niet standaard bij elke vervoerder, dan betaal je wat extra. Soms is een handtekening van ontvangst (tegen een meerprijs) ook mogelijk. Dan weet je 100% zeker dat je ontvanger het gekregen heeft.

Alles in één

Kortom, er zijn nogal wat verschillen. De ene keer krijg je de beste deal bij een ene vervoerder, voor het andere pakket – waar je graag een handtekening van ontvangst voor wilt – kun je beter met een andere vervoerder verzenden.

Dat is de reden dat we bij MSG alle vervoerders in één systeem aanbieden. Je voert je pakket in (of laat ons dat voor je doen) en ziet gelijk welke opties, regels én natuurlijk prijzen er gelden per vervoerder. Alle voordelen in één systeem. Dat is makkelijk pakketten verzenden!

Meer weten? Neem hier contact met ons op.


Heb je vragen, opmerkingen of wil je sparren over een oplossing die bij jou past naar aanleiding van bovenstaande bericht? Neem contact met ons op.

Offerte aanvragen voor goedkope postbezorging

  • Slimmer, socialer en duurzamer postbezorgen

  • Voordelige tarieven voor (lokale) post

  • Handige haal en breng service