Stadshub Kennispark
de groene verbinding
met de binnenstad
MSG is in de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een logistieke alleskunner met ruim vijfhonderd bevlogen medewerkers. Een sterke groei, die ook de verantwoordelijkheid meebrengt om bewust om te gaan met onze mensen en onze omgeving. MSG heeft oog voor mens én milieu. We kijken continu hoe we onze medewerkers gelukkig maken en hoe we duurzamere kilometers kunnen maken.
Hoe MSG dit doet, lees je op deze pagina.
MSG: de sociale ontzorger
Bijna driekwart van de MSG-medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Duurzaamheid staat voor ons daarom volledig gelijk aan sociale duurzaamheid en de duurzame inzetbaarheid van onze mensen.
Dit houdt in dat MSG-medewerkers zo goed mogelijk, zo lang mogelijk en zo vitaal mogelijk deel uitmaken van de arbeidsmarkt. Wij helpen onze postbezorgers en koeriers zichzelf te ontwikkelen om zo de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en plezier te hebben in hun werk. Bij MSG maken we het werk geschikt voor de mens, in plaats van de mens geschikt voor het werk. Onze medewerkers hebben zelf de regie over hun eigen toekomst.
Alle medewerkers van MSG kunnen een beroep doen op bijzondere hulpmiddelen (denk aan elektrische fietsen) zodat ze hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Ook leren zij bij ons om zelfstandig te zijn, of juist om samen te werken en vooral: om te doen waar ze plezier in hebben.
MSG is in het bezit van het zogenaamde PSO-30+ certificaat, een belangrijk keurmerk voor sociaal ondernemen. Met trede 3 hebben we de hoogste gradatie binnen dit keurmerk. Ook heeft de Gemeente Enschede MSG bekroond met het Werkpakt Keurmerk. Beide certificaten zijn bedoeld voor werkgevers die zich nadrukkelijk onderscheiden door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Groene diensten: CO2-positief in 2025
MSG is al vijftien jaar pionier met de inzet van fietskoeriers in Enschede. Zeven jaar geleden kwamen daar ook de eerste volledig elektrische en groengas auto’s bij. Anno 2022 rijdt er dagelijks een groot aantal MSG-fietskoeriers in de grote steden. Ook elektrisch maken we grote sprongen. Met slimme planningstools combineren we klanten en ritten. Zo rijden we veel efficiënter en maken we minder kilometers.
ISO-certificering: kwaliteit en milieu
Een ISO certificering is een certificaat waarmee een bedrijf aangeeft dat er een kwaliteitsmanagementsysteem gehanteerd wordt. De certificeringsinstantie beoordeelt of de organisatie in staat is te voldoen aan eisen van klanten, wet- en regelgeving en de eigen eisen binnen de organisatie.
MSG is in het bezit van twee belangrijke MSG-certificeringen: ISO 9001 en ISO 14001. Daarmee wordt aangetoond dat we onze bedrijfsprocessen nauwkeurig in kaart hebben gebracht, waardoor we efficiënt werken en kwaliteit borgen. Dat betekent dat we daarmee onze collega’s in staat stellen hun werk zo goed mogelijk uit te voeren én dat we op milieugebied stappen maken om in 2025 CO2-positief te zijn.
Netwerk Groene Stadshubs (NGS)
Netwerk Groene Stadhubs is een samenwerkingsverband van onafhankelijke stadhubs en logistieke dienstverleners met emissieloos transport. MSG is hier onderdeel van.
Het NGS richt zich op het verduurzamen van het stadsmilieu. De leefbaarheid neemt toe door schoon en gebundeld transport, efficiënte op- en overslag en daarmee het beperken van transportbewegingen in de stad.
Samen bieden we een landelijk netwerk dat onder gelijke voorwaarden, vanuit eenzelfde visie en met een overkoepelend ICT systeem (inter)nationale en lokale klanten een duurzame en efficiënte oplossingen biedt voor hun last-, city en first-mile.
Slimmer versturen
Bij MSG bestaat de mogelijkheid om de in- en uitgaande poststromen digitaal te verwerken en versturen. Dit komt erop neer dat bij MSG (in samenspraak met de klant) besloten wordt welk poststuk (mailing/brief) digitaal en welke fysiek bezorgd wordt. Hiermee kunnen in de toekomst inwoners van een gemeente precies benaderd worden zoals ze dat het liefst hebben. De één digitaal, de ander middels een fysieke brief. En op de digitale snelweg stoot je natuurlijk geen CO2 uit, ook een hele belangrijke reden om onze poststromen te digitaliseren.
Via digitale snelweg stoot je niks uit.
Uitgelicht: de Last mile
Bij MSG maken we werk van de ‘last mile’ in de wijk, de binnenstad en op bedrijventerreinen.
We werken aan 0% uitstoot in de binnensteden en op de bedrijventerreinen waar we actief zijn. Dit doen we onder andere met distributieclustering. Dus in plaats van meerdere bestelbusjes die dagelijks een stad inrijden, realiseren we één hub waar alles binnenkomt. Vervolgens wordt dit naar het centrum uitgereden door onze fietskoeriers en elektrische bussen, de zogenaamde ‘last mile’. Zo houden we de stads- en dorpskernen rustig en schoon.
Een voorbeeld: Kennispark Twente
Op Kennispark Twente realiseren we een MSG Hub. Één centraal bezorgadres op deze innovatiecampus waar alle vervoersstromen binnenkomen. Dus geen talloze bestelbusjes die meerdere keren per dag op het terrein rijden, maar één groene oplossing die op vaste, afgesproken tijden haalt en aflevert
Bij de omliggende bedrijven leveren we één keer per dag alle pakketjes af en zij kunnen dan gelijk alle uitgaande post en pakketten aan ons meegeven. Wel zo handig. Door slim te combineren houden we verkeersbewegingen slim en efficiënt. Goed voor portemonnee én milieu.
Last mile in de woonwijk
Enerzijds is er sprake van een krimpende postmarkt waardoor het in de toekomst steeds moeilijker zal worden om onze postbezorgers (met afstand tot de arbeidsmarkt) een passende baan te kunnen blijven bieden. Aan de andere kant worden we in de wijk overspoeld met allerlei vervoersbewegingen door post-, krant- en pakketbezorgers, maar ook boodschappen- en maaltijdbezorgers en andere logistieke dienstverleners. Wij gaan beide ontwikkelingen samenvoegen tot één bezorgoplossing. Vanuit een wijkhub gaan onze medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt met een Zero-emissie vervoersmiddel, post-, krant-, en pakketbezorgingen doen en in de avond zetten we hetzelfde vervoersmiddel in voor andersoortige logistieke diensten.
Met diverse gemeentes en andere partijen is MSG in gesprek over die zogenaamde ‘last mile’-bezorging in de wijken. Door samen te werken kunnen we die zo duurzaam mogelijk inrichten.