Toen MSG meer dan tien jaar geleden begon in de postbezorging, keek iedereen met de nodige gefronste wenkbrauwen naar deze stap. Je zag ze denken: het zal vast niet lang duren voordat alle post digitaal gaat en de postbode overbodig is. Maar wij zagen vooral kansen voor de korte én lange termijn. Natuurlijk is het volume sindsdien minder geworden, maar er gaan nog altijd jaarlijks twee miljard poststukken door de brievenbussen. En er lopen nog honderden MSG-postbodes rond.
Het groeimodel van Ansoff (heb toch nog wat overgehouden aan de HEAO) gaf me structuur in mijn visie. Eerst lag de focus op meer volume. Dat lukte. Vooral omdat we goedkoper, regionaler en socialer bezorgen dan onze concurrent. In Ansoffs termen:
marktpenetratie. Daarna was het tijd voor marktontwikkeling: verspreiden naar andere regio’s. Al snel werd duidelijk: verantwoord ondernemen stopt niet bij mensen. Ook het milieu moest een aandeel krijgen. Als ik nu terugkijk, hebben we misschien meer tijd gekregen voor die transitie dan vooraf gedacht, maar het omvormen kóstte ook meer tijd dan gedacht. Een nieuwe visie en strategie ontwikkelen waarin duurzaamheid centraal staat.
Inmiddels bezorgen we met elektrische bussen en fietskoeriers. En niet alleen post; ook pakketten, bloemen en andere zendingen. Grote landelijke partijen gaan met ons mee en leveren hun zendingen aan bij onze stadhubs aan de rand van de (binnen) stad. Voor partijen als H&M, Douglas en ICI Paris XL wordt alles gebundeld en in één keer uitgereden. We nemen meteen de online bestellingen mee van winkels als Blokker, Rituals en Dille & Kamille.
Om in Ansoff-termen te blijven: nieuwe, toekomstbestendige diensten op bestaande markten (productontwikkeling) en nieuwe diensten op nieuwe markten (diversificatie). Die ‘old skool’ postbezorging van tien jaar geleden is nu een duurzame ‘last-mile’ bezorgoplossing. Mooi voor ons, maar nog mooier voor de maatschappij. Want zendingen bundelen én de krachten bundelen is de enige weg vooruit. Daarom hebben we de coöperatie Netwerk Groene Stadhubs opgericht, samen met andere regionale partijen door heel Nederland. Stuk voor stuk ondernemers met dezelfde (nieuwe) visie: bezorging moet groener.
Langzaam maar zeker komt de droom uit. Er is nog steeds eenbezorger (met afstand tot de arbeidsmarkt) die dagelijks door de wijk rijdt. Het verschil? Hij of zij rijdt met een klein, zero-emissievoertuig en bezorgt in één keer alles voor iedereen.
Arjan Kleizen