Skip to main content

Logistieke trends 2023

  • Blogs
  • 25 januari 2023

Een sector die nooit stilstaat en constant verandert, is de logistieke sector. Veranderingen in deze sector hebben invloed op iedereen die te maken heeft met logistiek. Er zijn vier belangrijke trends die in 2023 een grote rol gaan spelen. We zetten ze even op een rijtje.

Volle magazijnen

Veel bedrijven hebben de afgelopen twee jaar meer ingekocht dan normaal. Hierdoor zie je steeds vollere magazijnen. Dit heeft te maken met de covid pandemie en de oorlog in Oekraïne. Bedrijven kennen een lastige tijd met een teruglopende verkoop en hierdoor krijgen we te maken met overvolle magazijnen.

De inflatie telt ook zeker mee, ondernemingen kopen steeds meer producten in tegen een hogere prijs. Ook hierdoor kunnen veel producten blijven hangen in magazijnen.

Automatisering neemt toe

Tegenwoordig zie je het erg veel: een toename van de automatisering. Veel processen kunnen verbeterd worden door ze te automatiseren. Daarbij moeten bedrijven zich afvragen of automatisering op dit moment rendabel is of niet. Wat wordt juist benut in welk proces en wat niet? Deze vragen zullen steeds meer bedrijven zichzelf gaan stellen.

Het feit dat bedrijven dit onder de loep nemen en kijken waar zij kunnen gaan automatiseren is een positieve trend. Op deze manier kunnen alle processen op een juiste en slimme manier toegepast worden.

Stijgende personeelskosten

Doordat de werkloosheid laag is, is het voor veel bedrijven lastig om personeel te vinden. Daarbij komt dat het soms ook moeilijk is om personeel vast te houden door de stijgende lonen. Gaan bedrijven hier niet in mee, dan lopen zij de kans dat ze dit personeel kwijt raken. Dit kan voor bedrijven leiden tot een negatief imago.

Same day delivery

Er zijn al wat bedrijven die gebruik maken van het fenomeen ‘same day delivery’. De naam zegt het al, bestel je vandaag, dan heb je het vandaag in huis. Dit is voor consumenten een geweldige service, bijvoorbeeld wanneer zij besluiten op het laatste moment nog een cadeau of iets dergelijks te kopen.

Om dit te kunnen realiseren, zullen bedrijven goed moeten samenwerken met transportbedrijven. De inzet en efficiëntie van transportbedrijven is immers de sleutel tot succes voor de realisatie van de ‘same day delivery’ service. Een consequentie is overigens wel dat bedrijven waarschijnlijk een grotere opslag nodig hebben.


Heb je vragen, opmerkingen of wil je sparren over een oplossing die bij jou past naar aanleiding van bovenstaande bericht? Neem contact met ons op.

Offerte aanvragen voor goedkope postbezorging

  • Slimmer, socialer en duurzamer postbezorgen

  • Voordelige tarieven voor (lokale) post

  • Handige haal en breng service