ENSCHEDE – MSG Koeriers test in Enschede enorm grote elektrische bakfietsen. Het koeriersbedrijf wil zich naast de bezorging van post ook toeleggen op pakketbezorging. Maar wel op een duurzame manier.
Corine Engelbarts 27-01-23, 12:54 Laatste update: 13:56
Met een enorm grote witte bak, die nog het meest lijkt op een klein model caravan, fietst een medewerker van MSG sinds deze week door Enschede. Hij test een bedrijfsbakfiets voor het bezorgen voor pakketjes. Het ziet eruit als een enorme zware klus. „Iedereen kan het, tot je 67ste als dat moet.” Dat zegt directeur Lars Siahaija van MSG Koeriers. Dankzij de trapondersteuning.
Minder post
Siahaija legt uit dat MSG ziet dat het aantal poststukken terugloopt. Behalve dat er minder post wordt verstuurd, bezorgt het bedrijf sinds deze maand niet meer de post voor de gemeente Enschede.
Het koeriersbedrijf wil zich daarom nu ook toeleggen op het bezorgen van pakketten en wil dat doen met de elektrische bakfiets. Het is geen volledige overstap. „We willen ook nog heel lang post blijven bezorgen.”
Tot aan je pensioen
„Met een bakfiets met trapondersteuning kan iedereen dit werk volhouden, als je maar kunt afstappen en kunt lopen, zoals postbestellers dat ook doen.” Er wordt getest met twee modellen. Allebei kunnen ze maar liefst 350 kilo aan pakketjes aan, het verschil zit hem in het volume.
De test duurt nog drie weken, maar pakt zo goed uit dat MSG het kleinere model al heeft besteld. „Voor het grote model zijn de voortekenen ook erg positief.”
Een bakbeest
Maar er zijn ook kleine dingen waar je aan moet wennen, meent Siahaija, net al met een nieuwe auto moet je even het formaat aanvoelen. „Zo is de bak vrij hoog. Kun je de neus zien? Dat is niet het geval. En dus ook fietspaaltjes niet, want je moet wel op het fietspad.” Dat is even wennen. Ook wat de breedte betreft. „Het is wel een bakbeest.”
MSG denkt met zeven van die bakfietsen de hele stad te kunnen bedienen. Uiteraard blijven de fietskoeriers, maar ook de bestelauto’s. Sommige opdrachtgevers willen niet dat hun pakketjes met die van andere bedrijven tegelijk worden vervoerd. „En uiteindelijk gaan al onze diesels eruit en worden het elektrische auto’s.
Bron: Tubantia.nl