Skip to main content

Slim pakketten versturen

  • Blogs
  • 26 april 2022

Pakketten versturen doen we tegenwoordig in alle soorten en maten. Heb je er maar een paar? Dan is een ritje naar het postkantoor zo gepiept. Voor bedrijven en webshops die vaker pakketten versturen, zijn er gelukkig een hoop slimmere oplossingen. Bijvoorbeeld via verzendsoftware of uitbesteden bij een fulfilmentbedrijf. We zetten op een rijtje hoe dat werkt.

Vaak pakketjes

Even op en neer naar het postkantoor kan af en toe prima, maar met een serieuze webshop zit je daar niet op te wachten. Er zijn daarom opties die een stuk slimmer zijn, daar kun je zelf niet voor gaan rijden. Dat scheelt je tijd, kosten en je hebt je proces helemaal geautomatiseerd. Wel zo fijn!

Als bedrijf of webshop ben je verantwoordelijk voor een goede bezorging bij je klant. En: klanten verwachten ook vaak een snelle en accurate bezorging. Loop je hierin achter op de concurrent? Dan wordt het al snel lastig. Deze markt gaat razendsnel.

Goedkoop versturen met verzendsoftware

Slimme verzendsoftware is vaak de oplossing op al je pakketproblemen. Het maakt het versturen namelijk goedkoper en sneller. Je pakketten voer je supermakkelijk in in het systeem, waarbij adressering en verzendlabels maken geautomatiseerd is. Ook de track & trace-mailtjes naar je klant worden automatisch geregeld. Daar hoef jij dus zelf niet meer achteraan.

Bijkomende voordeel van dit soort software is dat je kunt versturen met alle verschillende vervoerders, zoals PostNL, DHL, DPD, MSG en fietskoeriers.nl Je kunt dus alles met de beste vervoerder versturen, of per pakket kijken wat de meest geschikte optie is. Bijvoorbeeld omdat je de goedkoopste verzekering wilt of groenere bezorging.

Tarieven van pakketten

De grote namen zoals PostNL en DHL kennen we bijna allemaal wel. Er zijn daarnaast nog veel andere vervoerders, allemaal met andere tarieven. De prijs hangt af van een aantal dingen, zoals de afmeting van het pakket, het gewicht, de bestemming en welke extra opties je wilt (zoals track & trace, verzekering, gekoeld, CO2-neutraal). Kleine pakketjes kunnen vaak als brievenbuspakje, daarvoor is PostNL of DHL heel geschikt. Grotere of zwaardere pakketten zijn vaak voordeliger bij andere vervoerders. Een milieuvriendelijke bezorging? Kies een fietskoerier of bezorger met elektrische bussen zoals MSG.

Het handige aan verzendsoftware: je lift mee op volumekortingen en bent dus vaak goedkoper uit dan wanneer je zelf rechtstreeks bij de verschillende vervoerders aanklopt. Verstuur je dagelijks echt veel pakketten? Dan kan een rechtstreeks contract wel een betere optie zijn, alleen ben je dan verplicht alles met die partij te versturen.

Alles geregeld met fulfilment

Wil je helemaal geen omkijken meer hebben naar je verzending? Het kan nog makkelijker. Er zijn namelijk fulfilmentbedrijven die alles van A tot Z regelen. Van het moment dat de order binnenkomt, de orderpicking, het verpakken, het adresseren, verzenden en bezorgen. Deze manier van versturen loont zich vooral als je een redelijk ordervolume hebt en tijd wilt besparen op de afhandeling daarvan, zodat je bijvoorbeeld tijd vrijmaakt voor focus op nog meer sales.

Andere diensten die je ook kunt uitbesteden bij zo’n partij zijn het voorraadbeheer en de retourverwerking van je pakketten.

Service naar je klant

Ook handig is dat je je klanten een goede service kunt bieden: vaak kunnen fulfilmentbedrijven later aanleveren bij de vervoerders. Het resultaat? Jouw klant kan tot later bestellen en heeft alsnog de garantie dat het de volgende dag geleverd is. Een voordeel dat je in deze tijd zeker veel winst oplevert!

Ook deze fulfilmentpartijen hebben vaak een volumekorting met de bezorgbedrijven, wat gunstig is voor jou. Onderaan de streep zal de totale afhandeling misschien niet veel goedkoper zijn, maar het scheelt wel andere kosten zoals bijvoorbeeld het hebben van een eigen magazijn, eigen orderpickers in dienst hebben en de tijd die iedereen kwijt is van bestelling tot bezorging. Winst!

De extraatjes van pakketten versturen

De markt van pakketten is er een van prijs, prijs, prijs. Maar kijk ook eens goed naar de aanvullende opties die verschillende partijen aanbieden, zoals de snelheid van de bezorging of de optie om op een andere locatie of in de avond te bezorgen. Dit soort extraatjes dragen vaak enorm bij aan de klantbeleving van de ontvanger en straalt dus af op jouw bedrijf en webshop. Gemak dient de klant!

Ook is goedkoop niet altijd de beste optie in de markt. Als bijvoorbeeld hogere foutmarges zijn, waardoor pakketjes vaker kwijtraken of niet op het juiste moment bezorgd worden, dan kost dit je uiteindelijk enorm veel tijd en dus geld. En: ontevreden klanten. Bekijk dus goed wat passend is bij jouw situatie: bij grote volumes en relatief lage waardes kun je deze foutmarges incalculeren en voor lief nemen. Verstuur je dure orders? Kijk dan goed welke optie het beste past. Ook hierbij is een verzendsoftware een mooie optie: je bent in control over hoe en met welke vervoerder je pakketten verstuurt.

Benieuwd wat er mogelijk is? MSG biedt zowel verzendsoftware als fulfilmentdiensten aan. Neem vrijblijvend contact met ons op.


Heb je vragen, opmerkingen of wil je sparren over een oplossing die bij jou past naar aanleiding van bovenstaande bericht? Neem contact met ons op.

Offerte aanvragen voor goedkope postbezorging

  • Slimmer, socialer en duurzamer postbezorgen

  • Voordelige tarieven voor (lokale) post

  • Handige haal en breng service