Skip to main content

Zo maak je impact met bewust bestellen en bezorgen

  • Blogs
  • 18 mei 2022

Gelukkig zijn we als MSG zijnde niet de enige die de groene kar trekken op het gebied van duurzaamheid. Steeds meer grote e-commercepartijen kiezen voor betere bezorging. Bijvoorbeeld met een fietskoerier of een elektrische bus. Gelukkig maar. Want samen maken we echt impact. Hoe kun je dat doen qua bestellen en bezorgen? We bespreken het in deze blog.

Groene bezorging. Het spaart ons milieu, het ontlast de vaak toch al drukke (binnen)steden én het zorgt voor minder busjes in het straatbeeld. Reden genoeg dus om mee te doen. Toch leeft dat nog niet altijd onder consumenten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we liever niet meer betalen voor een duurzame bezorgvariant. En iets minder dan de helft van de mensen is zich überhaupt bewust van de impact van al die bezorgingen op het milieu. En dat terwijl er toch echt wel wat redenen zijn om… bezorgd te zijn!

De impact van bestellingen

Even heel simpel en kort door de bocht: hoe meer we bestellen, hoe meer bussen er door de straten moeten rijden om al die spullen te bezorgen. PostNL, DHL, DPD, MSG, Albert Heijn, Jumbo, Bloomon, om maar even een paar namen te noemen die je regelmatig ziet rijden. Met elke bestelling zet je dus zo’n vervoersbeweging in gang. Veel van die partijen opereren nu nog op eigen eilandjes, waardoor de bussen soms niet eens optimaal beladen zijn. Lees: ze vervoeren deels lucht. Dat is pas zonde! Want uiteraard geldt: hoe meer pakketten per bus, hoe duurzamer.

Combineren is de clou

De oplossing is (gelukkig) niet erg ingewikkeld. Het vergt alleen een stukje samenwerking. Met slimme (binnen)staddistributie kunnen al die logistieke lijntjes namelijk met elkaar gecombineerd worden. Het resultaat? Hetzelfde – elektrische – busje bezorgt dan bijvoorbeeld tegelijkertijd het PostNL-pakket én de boodschappen van de Jumbo. Misschien zelfs tegelijk op hetzelfde adres. Dat betekent ook dat de kans van slagen bij een eerste bezorging een stuk groter is. De koerier hoeft dus geen tweede poging te doen en nog eens hetzelfde rondje te rijden.

Fietskoeriers als duurzame oplossing

Ook fietskoeriers verschijnen steeds vaker in het straatbeeld. En met een goede reden. De tijd dat zij alleen kleine pakketjes vervoerden in hun rugzak is echt voorbij. Tegenwoordig bestaan er superslimme (elektrische) fietsen met een geweldige laadcapaciteit. Een fietskoerier is dus de perfecte oplossing om pakketten te bezorgen, vooral in dichtbevolkte en drukke gebieden. Vaak zijn ze in binnensteden zelfs sneller dan hun broertjes: de bussen.

Eigen impact

Als MSG zijnde zijn we volop bezig om zowel slimmer te combineren door samen te werken en ons fietskoeriersnetwerk uit te breiden. Wat jij zelf kunt doen om een duurzame stap te zetten? Bestel altijd bewust. Natuurlijk mag het gemak van bezorging voorop blijven staan, maar sta bijvoorbeeld stil bij de impact van retourzendingen. Die moeten de hele logistieke lijn weer afleggen, maar dan terug naar de afzender. Met dit in je achterhoofd, denk je misschien iets langer na bij je volgende volle winkelmandje.

Bestel jij bewust? Dan zorgen wij dat de bezorgingen zo groen mogelijk gedaan worden. Samen komen we er dan zeker!


Heb je vragen, opmerkingen of wil je sparren over een oplossing die bij jou past naar aanleiding van bovenstaande bericht? Neem contact met ons op.

Offerte aanvragen voor goedkope postbezorging

  • Slimmer, socialer en duurzamer postbezorgen

  • Voordelige tarieven voor (lokale) post

  • Handige haal en breng service